top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPieter Huyghe

De letter van de wet

Het heeft bijna iets religieus, dat alom geprezen Agile Manifest. Meer en meer zie je in bedrijven die trachten of beweren op een Agile manier te werken zo’n ongelofelijk slecht ontworpen bordje hangen. Vaak zijn deze opgehangen door developers, om het management er even aan te herinneren dat er beloftes gemaakt zijn naar het volgen van de Agile principes.

En hoewel er zeker bedrijven zijn waar er gefronst kan worden over waar de prioriteiten liggen, is er een klein detail dat iets te vaak over het hoofd wordt gezien. Zoals jammer genoeg vaak gebeurt bij mensen die een punt proberen te bewijzen, is het zo dat hier toch een belangrijk stukje wordt overgeslagen. Op dat befaamde manifest staat namelijk ook nog het volgende:

Hoewel wij waardering hebben voor al hetgeen aan de rechterkant staat vermeld, hechten wij méér waarde aan wat aan de linkerzijde wordt genoemd. Agile Manifesto

Voor sommige mensen is het eerste deel van deze zin vanzelfsprekend, maar dat is daarom niet voor iedereen zo. Vooral het laatste principe wordt vaak eens gebruikt om enkel de linkerkant te onthouden. Agile betekent niet dat er geen plan meer is. Agile betekent dat er ruimte is voor verandering. Het is ongelofelijk moeilijk hier een balans in te vinden. Zeker in grotere bedrijven waar er reeds bestaande verwachtingen van klanten zijn, kan je niet meer zomaar even “doen waar je zin in hebt” of wat op die twee weken belangrijk is. Er blijft nood aan een visie.

Bij bedrijven die proberen om te schakelen naar een Agile omgeving, wordt vaak gemerkt dat er een “ons tegen hen” verhaal ontstaat (zoals met iedere transformatie trouwens), zijnde management tegenover (excuseer me de term) het grondvolk. Op de frontlinie, vaker en vaker: de Product Owner als vlaggendrager van het management met de getallen en de Scrum Master als vlaggendrager van de ontwikkelaars. Of in het geval van teams met een Scrum Master die enkel zijn Jira rapportjes onderhoudt en niet te veel steunt (komt binnenkort aan bod), de lead developer/analist.

Het is belangrijk te snappen dat iedereen nochtans voor hetzelfde doel gaat, zij het met andere prioriteiten en op andere manieren uitgelegd. Daarom wil ik vooral hameren op het eerste principe van het manifest: Mensen en onderlinge interactie. Die interactie is zo ongelofelijk belangrijk. Ga in debat. Bots. Maar bots met respect. Onthoud dat je hetzelfde wil als die persoon die tegenover je zit, al is het op een andere manier. Bedenk wat de andere partij inhoudelijk eigenlijk zegt, al zijn de woorden niet diegene die jij zou kiezen.

Maar ook aan het management: let op met bepaalde verwoordingen. Ook dat is interactie. De term “commit” bijvoorbeeld, ligt zeer gevoelig bij een ontwikkelaar. Commitment dat niet wordt nagekomen is rampzalig. Een deel van het belangrijk maken van interactie is leren hoe interactie te verzorgen.

De korte samenvatting: houd een open geest. Van de linkerkant van het manifest naar de rechterkant, boven naar onder. Maar vooral: naar elkaar. Er is geen team dat wint zonder elkaar. En al is de term “team” meestal gebruikt voor een deel van een bedrijf, ook het bedrijf op zich is een team. Jullie hebben elkaar nodig en willen hetzelfde. Ga daarvan uit en vlieg dan maar volop in gesprek. Hou je niet in maar heb respect. Je zal merken dat je team naar elkaar groeit en meer vertrouwen krijgt in elkaar.

Aangeraden lectuur omtrent het onderwerp

  1. Eerst en vooral natuurlijk, het manifest zelf

  2. Een bondige gids tot concepten binnen Agile vind je hier

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Mensen en interacties boven processen en tools

Soms merk je nog het best wat voor werkgever je hebt als er zich een uitzonderlijk geval voordoet. Bij deze een voorbeeld waarom Elmos zo’n topper is om voor te werken. Ik moest naar de bandencentrale

Praat met elkaar

Ik wil even inzoomen op het eerste statement van het agile manifest. Daar staat namelijk: “Mensen en interacties boven processen en tools”. We zijn al zo ver gekomen dat bedrijven inderdaad beginnen b

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page